Haj Mabrur Wa Zanbun Maghfur

December 17, 2007 at 12:01 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment

imgi1.jpg

Bulan zulhijjah tiba lagi kali ini. Kali kedua saya menyambutnya di bumi Mesir. Kali ini agak berlainan kerana saya akan menyambutnya di Kaherah bersama rakan pengganti keluarga tercinta. Sambutan Aidil Adha tahun lepas di Tanta dan umat Islam telah dihina dengan pelaksanaan hukuman gantung Saddam Hussen pada pagi raya. Saya dan rakan-rakan mengikuti berita panas tersebut melalui siaran televisyen satelite sambil kami menyediakan juadah untuk majlis raya.Kita dapat lihat betapa bencinya musuh Islam sehinggkan sanggup menghina seorang muslim sedemikian rupa.

Seperti biasa, solat raya di negara arab akan dilakukan di kawasan lapang. Tidak kira jalanraya,tempat letak kenderaan, stadium dan mana-mana tempat yang boleh memuatkan bilangan jemaah yang ramai. Suasana seperti ini jarang-jarang sekali terdapat di tanah air. Jalan utama akan ditutup dan tikar dihamparkan. Semua keluar;orang tua,lelaki,wanita dan kanak-kanak. Gambaran yang begitu mengharukan. Lambang kesatuan ummah yang berdiri teguh. Sujud penuh kerendahan diri ke arah satu kiblat. Beginilah antara hikmah agung ibadah Haji setiap tahun di Makkah mukaramah. Hampir 3 juta umat Islam berhimpun di dataran yang sama. Pakaian hanya dua helai kain putih seperti kain kafan. Tidak kira Yang dipertuan Agung mahupun peniaga pasar malam. Semua sama.

Sekarang kita dalam 10 awal Zulhijjah. Tiada hari yang lebih berharga daripada hari-hari ini. Banyak hadis yang menyebut tentang perkara ini. Jadikan ini detik untuk kembali kepada Allah. “Hari yang kita tidak bermaksiat dengan Allah merupakan hari raya bagi kita”. Jadikan seluruh hari-hari anda sebagai hari raya. Berpuasalah pada hari Arafah, nescaya dosa-dosa akan diampuni oleh Yang Maha Menerima Taubat.

pa130040.jpg

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: