Suara yang mewakili Umat

December 10, 2009 at 11:31 am | Posted in Motivasi Pejuang | 7 Comments

Nabi Ibrahim disebut dalam sebuah ayat al-Quran “Sesungguhnya Ibrahim merupakan ummat”. Syed Qutb menyebut di dalam Fi Zilal Al-Quran: Al-Quran mewatakkan Nabi Ibrahim sebagai model hidayah dan ketaatan; kesyukuran dan taubat. Disebutkan tentang Ibrahim sebagai Ummah. Ini boleh dikira bahawa baginda menyamai kebaikan dan barakah sebuah umah secara keseluruhan. Boleh juga dianggap baginda merupakan pemimpin (IMAM) yang dicontohi dalam urusan kebaikan. Seorang pemimpin yang diikuti amal kebaikannya umpama ummah di kalangan himpunan manusia dengan segala amalnya.

Dengan itu Nabi Ibrahim a.s diberikan kemuliaan membina Kaabah, Qiblat umat Islam seluruh dunia walau di mana sekalipun mereka berada. Itu menunjukkan bahawa baginda telah mengambil posisi yang utama dalam menyeru manusia sedunia kepada hidayah dan petunjuk Allah swt. Kita lihat juga nilai pengorbanan yang dipamerkan oleh keluarga Rabbani yang diketuai oleh Nabi Ibrahim as bersama isteri, Hajar dan Nabi Ismail sebagai anak. Model utuh yang menonjolkan ciri-ciri keluarga yang taat dan patuh kepada suruhdan Allah swt. Nabi Ibrahim as bermimpi menyembelih anaknya sebagai korban, dan mimpi para nabi merupakan wahyu. Maka ditanya pendapat anak buah hatinya itu tentang peristiwa di dalam mimpi, lantas dijawab “Wahai ayahanda, turutilah arahan yang diperintahkan, nescaya kau akan dapati aku di kalangan golongan yang sabar”. Begitu juga ketika Allah swt mengarahkan Nabi Ibrahim as meninggalkan isteri tercinta, Hajar bersama Ismail di sebuah padang pasir kontang. Tiada perkataan yang mampu diungkap atas beratnya hati Ibrahim dan isteri untuk berpisah dan melaksanakan wahyu yang amat sukar ini. Lalu Hajar bertanya; “Jika ini adalah wahyu daripada Allah, Maka Allah sekali-kali tidak akan membiarkan kami tanpa perlindungan”.

Beberapa pengajaran yang boleh kita sama-sama kongsikan daripada kisah unggul keluarga Rabbani-Model Bait Muslim Idaman untuk kita semua.

1. Dakwah ini adalah bermula dengan usaha individu kerana kita semua dipertanggungjawabkan oleh Allah swt di padang Mahsyar sebagai individu. Berdasarkan kefahaman ini, kita tidak hanya menunggu bilangan yang banyak untuk mula bekerja; tapi kita mula dengan projek dakwah individu yang akhrinya akan bercambah dan meluas. Ini menolak alasan ramai orang yang tidak bekerja disebabkan dia keseorangan di sesebuah kawasan atau lokaliti. Misalnya, pelajar yang sedang menuntut ilmu di negara seperti Amerika Syarikat selalunya bilangannya sedikit berbanding pelajar di Mesir. Usah jadikan bilangan dan angka sebagai penghalang kita menrangkul anugerah Syurga. Bukankah Musab bin Umair berseorangan menyebarkan dakwah di Yathrib sebelum Hijrah Nabi Muhammad saw?Jadikan Nabi Ibrahim sebagai model bahawa dengan individu kita mampu bertindak sebagai sebuah ummah yang ramai.

2. Pembentukan sebuah keluarga Muslim bukanlah angan-angan Mat Jenin. Terdapat banyak kisah keluarga Qudwah seperti ini. Asasnya ialah pengukuhan makna Tauhid yang total kepada Allah swt. Seharusnya kita perlu mengambil berat tentang perkara ini. Didik dan seru ahli keluarga kita untuk tunduk dan serah segalanya kepada Manhaj Allah swt. Bagaimana? Ini ada beberapa cadangan yang boleh dipraktikkan.

– Hentikan segala aktiviti apabila mendengar seruan Azan. Ajak anak-anak lelaki ke surau/masjid untuk berjemaah dan tekaknkan kepada anak-anak perempuan untuk solat di awal waktu.

– Lazimi rehlah dan berkelah sesama ahli keluarga. Tanya pada mereka siapa yang menjadikan laut, pokok, sungai, harimau dan lain-lain. Allah swt yang menjadikan semua ini.

– Fahamkan kepada ahli keluarga  bahawa rezeki dan ajal hanya dalam kekuasaan Allah swt. Bawalah mereka menziarahi hospital, orang sakit dan majlis pengebumian jenazah di perkuburan. Tanamkan nilai ini dengan sebaiknya.

Kerana, keluarga yang Rabbani hanya akan dibina apabila seluruh keluarga mencintai Allah swt lebih daripada perkara lain.

3. Peranan isteri yang solehah amat penting dalam meneguhkan suami pendakwah dan mendidik generasi Rijal yang akan mempertahankan Islam. Hayati dan cuba resapkan kata-kata Hajar “Allah sekali-kali tidak akan membiarkan kami”. Suami yang sedang kesedihan dalam menghadapi urusan dunia dan jua dakwah merasa sejuk tatkala mendengar hembusan kalimah seperti ini. Wahai isteri-isteri pendakwah sekalian! Ketahuilah dalam santunan kata-katamu mengandungi azimat yang cukup sakti. Teguhkan para suamimu yang sedang berjuang di Jalan Allah. Jika berjauhan untuk seketika, hantar ucapan berbentuk SMS yang memberikan kekuatan dalaman bukannya rintihan dan keluhan yang mampu menggoyahkan hati si suami dari berjuang. Tenangkan mereka kerana Syurga adalah balasan kepada isteri yang solehah seperti ini. Bukankah wanita pertama memasuki Syurga adalah kerana dia menyambut suaminya yang pulang berjihad dengan segelas minuman penghilang kehausan, sebatang tongkat penegak yang bengkok, sesingkap betis sebagai tempat suami menunaikan hajat nafsu?

Advertisements

7 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ku idamkan isteri hebat seperti hajar, semestinya aku kena berusaha merubah diri sehebat seperti nabi ibarahim. benar pandangana ana ya akhi?

  • Benar ya akhi Munir. Moga dikabulkan doa itu.

 2. nice post.. sangat menarik untuk dibaca sehingga abis..

 3. menyentuh kalbu ini…

  http://www.aktivismuaz.blogspot.com
  http://www.muazblogger.blogspot.com

 4. […] Artikel/Cerpen, Peringatan.. – diambil daripada blog ustaz Suhaib ar-Rumy dalam entri bertajuk Suara yang mewakili umat […]

 5. sebuah gunung dimulai dengan sebutir pasir
  sebaris ayat dimulai dengan satu huruf
  tiada alasan untuk tidak berjuang

  salam perjuangan dari Ireland:)

 6. artikel yg menarik….teruskan menulis ya akhi…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: