Perjuangan kita berteraskan akhlak mulia

February 6, 2010 at 8:09 am | Posted in Buat Remaja, Isu Semasa, Motivasi Pejuang | 2 Comments

Menilai kemelut politik tanah air yang tidak berkesudahan dengan setiap pihak masing-masing berusaha menjatuhkan musuhnya yang lain. Makin hari, jiwa kita sudah muak dan bosan dengan tahap pemikiran politik yang mudah oleh para pemainnya yang lebih mengutamakan nafsu berbanding saranan iman dan hidayah Allah swt. Di dalam kesibukan semua rakyat menyebut, KUASA RAKYAT!!, di situ ramai yang lupa bahawa asas tarbiyyah yang kukuh merupakan penjamin kepada kemenangan berterusan. Adakah kita hanya mengimpikan kejayaan yang sekadar berusia 2-3 hari sebelum kemenangan itu dirampas oleh mereka yang tidak bertanggungjawab? Sudahkah kita menganalisa jalan perjuangan yang akan kita korbankan segala usia dan jiwa ini padanya atau kita hanya mengikut rentak semasa dan arus terkini suara-suara yang melaungkan perubahan itu? Semua persoalan ini seharusnya generasi kini tangani dengan ilmu yang jelas berdasarkan seerah Jihad Rasulullah saw dan para sahabat dalam usaha mereka menegakkan Islam di bumi nyata.

Misi yang Utama

Selaku umat yang diperintahkan di dalam Al-Quran dengan seruan menyeru kepada kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran, kita perlu peka dan sedar akan peranan besar yang akan kita tunaikan ini. Oleh itu, secara ringkas kita nyatakan bahawa misi utama ialah:

Melahirkan Umat Rabbani

Firman Allah swt “Jadilah kalian rabbaniyyin (golongan yang ) daripada apa yang kamu pelajari daripada al-Kita(Al-Quran) dan apa yang kamu telah pelajari”. Dalam kamus Lisan al-Arab, rabbani bermaksud ilmu yang berkaitan dengan ketuhanan dan seorang ‘alim yang memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu dan agama. Al-Qurtubi pula menyebut di dalam Tafisrnya: Rabbani adalah seseorang yang ‘alim tentang ilmu Allah dan beramal dengannya. Imam al-Ghazali menyatakan Rabbani adalah mereka yang sangat hampir kepada Allah swt.

Umat yang Rabbani memiliki 3 ciri:

1. Umat yang memiliki Risalah. Kandungannya adalah Al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw yang tertegak padanya segala nilai, prinsip asas dan tujuan kehidupan berkaitan aqidah dan akhlak. Umat ini seharusnya difahamkan tentang agama Islam dengan kefahaman yang syumul. Umat yang memiliki pengetahuan jelas tentang hala tuju dan hak asasi sebagai individu Daulah(negara) dan juga agen kepada perubahan. Kita menolak perubahan yang berdasarkan semangat dan hawa nafsu semata-mata. Kita perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk mengajar serta mendidik masyarakat dengan pengetahuan yang luas tentang Islam.

2. Umat yang saling berkasih sayang kerana Allah swt. Kemenangan untuk menegakkan negara Islam yang syumul tidak akan dicapai dengan suasana masyarakat benci-membenci dan saling bermusuhan. Umat yang akan menjadi pendokong kepada kemenangan ini semestinya mempunyai hati yang saling terikat antara satu sama lain dengan rasa kasih dan hormat pada pandangan yang pelbagai. Allah swt berfirman: Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Allah yang Maha melimpah-limpah rahmatnya akan menanamkan bagi mereka dalam hati orang ramai perasaan kasih sayang.(Maryam:96).

3. Umat yang mempertahankan Islam dan sanggup mengorbankan apa sahaja yang mereka miliki demi mendaulatkan Islam yang difahami sebagai sistem hidup yang lengkap.

Selepas menyempurnakan ciri sebuah umat Rabbani, datanglah kemenangan daripada Allah swt. Bukanlah kemenangan itu kecuali ia datang daripada Allah swt yang Maha Perkasa dan Maha Bijaksana.

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salam ziarah ustaz..

    • Thanx kerana ziarah saudara Nazrul. Pertemuan yang bermanfaat sepanjang berkenalan di Czech tempoh hari.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: